top of page

חדש באתר!

התייחסותה של ד"ר רונית אלוני לשני סרטי קולנוע: "פרינסס" ו - "הרחק מהיעדרו"
פנייתך חשובה לנו ונדאג לתת לך מענה

טיפול סרוגייט לנשים ולגברים

מתוך תכניות הבוקר בטלוויזיה

ד״ר רונית אלוני בראיון טלוויזיוני

מה זה בכלל טיפול באמצעות בן זוג חלופי?
למי הוא מתאים? ואילו בעיות ניתן לפתור באמצעותו? 

אחד הטיפולים החדשניים והמתקדמים ביותר בתחום המיניות והזוגיות, שעשה עלייה לישראל רק ב-1989, נקרא בקיצור "סרוגייט".
הוא מגיע מהמילה האנגלית surrogate, כלומר – מחליף, ממלא מקום. לעברית המינוח מתורגם כ"טיפול באמצעות בן זוג חלופי". מה זה בדיוק, ולמי זה בעצם מיועד? הנה כל מה שרצית לדעת.

אז מה זה בכלל?

מין הוא פרקטיקה שמבוצעת (בדרך כלל) בשניים – ולכן מרבית הבעיות בתחום (כמו, למשל: שפיכה מהירה בקרב גברים או כאבים בחדירה אצל נשים), הן כאלו שצצות בנוכחות פרטנר.
בעולם מושלם, היה המטופל מביא למרפאה הטיפולית את בן הזוג שלו – וכך ניתן היה לתרגל אינטימיות ומיניות במהלך הטיפול, ולפתור את הבעיה.
אולם, למרבה הצער, המטופלים אינם תמיד "מצויידים" בבן זוג, ולעתים אפילו אין להם זוגיות מעצם מהות הבעיה שלהם (לדוגמה: כאשר מדובר בבתוליות מאוחרת או חרדות מאינטימיות).

אז מה עושים?

מכיוון שטיפול זוגי-מיני ללא בן-זוג, משול ללימוד שחייה בהתכתבות ומחוץ לבריכה, הומצא ה"סרוגייט" – בן-זוג חלופי, "אד-הוק", המשמש את המטופל/ת לצורך הטיפול בלבד, לשם תרגול של מיומנויות אינטימיות וזוגיות.
תרגול כזה יכול לכלול, בין היתר, פרקטיקות כמו: איך מזמינים בחור/ה לדייט; מה עושים בפגישה ראשונה בבית קפה; כיצד עוברים מחיבוקים וגיפופים קלים ליחסי מין; איזה סוגי מגע כוללים יחסי מין; וכך הלאה. 
חשוב להדגיש שטיפול משולב עם סרוגייט איננו מתן שירותי מין: זהו תהליך טיפולי שמיועד לתת פתרון לגברים ולנשים שיש להם קושי פיסי, רגשי, קוגניטיבי או נפשי ביצירת זוגיות ובמיניות, והוא מנוהל לכל אורכו על ידי מטפלים/ות מיניים/ות מוסמכים/ות בלבד.

למי מיועד טיפול באמצעות בן זוג חלופי?

טיפול בליווי סרוגייט מתאים במיוחד למטופלים/ות שיש להם קושי ביצירת זוגיות; למי שסובל/ת מבתוליות מאוחרת; למטופל/ת שעבר/ה טראומה ומתקשה לתת אמון בפרטנר לזוגיות; ולמי שיש לו/לה התלבטות בנטייה המינית שלו/ה.
נוסף על כך, נשים שסובלות מווגיניזמוס, וסטיבוליטיס, אנאורגזמה וכאבים בעת החדירה תוכלנה גם הן להיעזר בטיפול המשלב סרוגייט. או גברים שסובלים מבעיות בתפקוד המיני, אין-אונות, שפיכה מהירה או מאוחרת וחוסר חשק.
חשוב להדגיש שסרוגייט איננו "מאסט" בכל טיפול מיני, והוא לא מתאים לכל בעיה. כך, למשל, בבעיה של חוסר חשק לאחר לידה, בדרך כלל אפשר לטפל באמצעות שיחות, ואין צורך להיעזר בבן זוג חלופי.

איך הכל בכלל התחיל?

אבות הטיפול המיני המודרני, ויליאם האוול מאסטרס ווירג'יניה ג'ונסון, פיתחו ב-1960 בארה"ב את שיטת הטיפול המיני ההתנהגותי, שאותה הרחיבה בהמשך גם דר' הלן זינגר קפלן.
מאסטרס וג'ונסון פיתחו שיטת טיפול מיני המתאימה לזוגות. אולם ברבות הזמן, הם נתקלו במרפאה שלהם בגברים ונשים שרצו טיפול – אבל לא יכלו להביא איתם בני זוג למרפאה.
הדבר עורר אצלם דילמה: מצד אחד – אי-אפשר "לדרוש" מהמטופלים להביא לטיפול פרטנרים (בטח ממי שסובל מחרדה מקשרים אינטימיים – זה הרי ממש לעג לרש); ומנגד – אחוזי ההצלחה של הטיפול הפרטני עומדים על 25% במקרה הטוב.

מה עושים, אם כך?

כך נולד הרעיון: "להצמיד" למטופל בן-זוג חלופי (גבר – למטופלת אשה; ואשה – למטופל גבר), אד-הוק, לתקופת הטיפול – כך שהוא יוכל לקבל כלים מעשיים באינטימיות ובמיניות, שאחרי כן הוא יוכל ליישם גם בבית, מחוץ לחדר הטיפולים.
בדיוק כשם שאיש אינו מעלה בדעתו להעלות לאוויר טייס קרב לפני שסיים בהצלחה אימונים בסימולטור – כך אין סיבה "לזרוק לרחוב" מטופל שמתקשה מאוד להמשיך מדייט לסקס או מסקס לקשר אינטימי, בלי שהוא תרגל זאת "על יבש", באווירה תומכת ואוהדת, ותחת בקרה ופיקוח.

וכיצד זה מתבצע כיום הלכה למעשה?

במקומות שונים בעולם הטיפול מתבצע באופנים שונים, ומותאם לתרבות ולחוקי המקום. הטיפול מתקיים באופן מוצהר בבריטניה, באוסטרליה, בגרמניה, בהולנד ובארה"ב (בעיקר בחוף המערבי).
בישראל מתבצע הטיפול באמצעות משולש טיפולי (מטפל/ת מיני/ת – מטופל/ת – סרוגייט), והוא מתחיל תמיד באבחון מלא שנערך על ידי מטפל/ת מיני/ת מוסמך/ת ורופא/ה, שקובע את סוג ומטרות הטיפול, יחד עם המטופל/ת.
במידה ומתקבלת החלטה על טיפול בשילוב סרוגייט, מכינים את המטופל/ת לטיפול, מוסברים כללי הטיפול וגבולות הטיפול, עוברים בדיקות רפואיות ובוחרים ביחד עם המטופל/ת את הסרוגייט המתאים לו/לה.

ולאחר שנבחר/ה הסרוגייט המתאים/מה?

מתקיימת פגישת הכרות בין הסרוגייט למטופל/ת שלאחריה שניהם יכולים להסכים להמשיך או לסרב. במידה ואחד/אחת מהם/מהן אינו רוצה להמשיך – מחליפים את הסרוגייט.
במידה ושניהם רוצים להמשיך בקשר זה עם זו, מתפתח הטיפול, ואיתו הקשר בין המטופל/ת לסרוגייט שלה/שלו – גם במפגשי בילוי מחוץ למרפאה וגם במפגשים במרפאה – שהם המפגשים היותר אינטימיים.
הטיפול בשילוב סרוגייט נועד להכין את המטופלת לחיים זוגיים ולהיותו/ה בן/בת זוג, ולכן כל מה שיכול לקרות בקשר בין בני זוג יהווה חלק מהטיפול, כמו מריבות, ויכוחים, עלבונות ואי הבנות.

כמה זמן אורך טיפול?

טיפול באמצעות סרוגייט נחשב לקצר-מועד במונחים של עולם הטיפול, והוא נמשך בממוצע מספר חודשים. בהיותו ממוקד, בדרך כלל לאחר כ 20-30 מפגשים בממוצע נפרד/ת המטופל/ת מהסרוגייט שליווה אותו/אותה, וממשיך/הטיפול עם המטפל/ת המיני/ת שהנחה/הנחתה אותו/אותה.
בשלב הזה המטפל/ת מלווה את המטופל/ת כשהוא/היא מיישם/ת את מה שלמדה עם הסרוגייט הטיפול, ובכך הוא/היא מוודא/ת שהוא/היא לא "נזרק/ת למים עמוקים בלי שהוא/היא יודע/ת לשחות", ומצליח/ה לפתור לשביעות רצונו/ה את הבעיה שבגינה פנה/פנתה לטיפול מלכתחילה.
עם זאת, חשוב לזכור שקצב טיפולי הוא עניין אינדיבידואלי – יהיו בודדים/ות שיצליחו להכיל ולהפנים את הדברים במספר שבועות לא ארוך, ויהיו גם אחרים/ות שהקצב שלהם/ן יהיה איטי יותר, והטיפול אצלם/ן ייקח למעלה משנה: כל אחד/אחת – והקצב שלו/שלה.

מהי חשיבות  יחסי המין בטיפול?

למיניות יש חשיבות גדולה במהלך חיינו – וכך גם בטיפול. הטיפול באמצעות בן/בת זוג חלופי/ת נועד לתת למטופלים/ות כלים ללמוד לקבל את גופם/ן, על יופיו, תפקודו וחולשתו; להכיר את גופו של האחר ושל עצמו; ובעיקר: לקבל אותו ולא לפחד ממנו.
התהליך הזה נעשה באופן הדרגתי, מותאם לכל מטופל/ת ולקצב שלו/ה, כאשר בתחילה מתקיימות פגישות בחוץ (בבתי קפה וכדומה) עד ליצירת תחושה של קרבה ואינטימיות.
לאחר מכן עוברות הפגישות לחדר אינטימי במרפאה בה תמשיך ההיכרות ותועמק הקרבה הפיסית לקרבה הרגשית הנוצרת ולתחושות הביטחון והאמון שנבנים בין הצדדים.
יחסי מין מלאים, אם בכלל, מתקיימים רק לקראת סוף הטיפול, והם מציינים את סיומו. היחס המקובל בתחום, כפי שעולה ממחקרים שנערכו, הוא 87% – מיומנויות חברתיות, אינטימיות וזוגיות מוקדש; ו-13% מזמן הטיפול (בדרך, כלל בסופו), למיומנויות מיניות.

האם יש לטיפול באמצעות סרוגייט הוכחות מחקריות?

בהחלט כן. קיימים בספרות הרפואית והמחקרית שורה של מחקרים על טיפול באמצעות סרוגייט, כולל מחקרים שנעשו בישראל, על גברים, נשים ועל אנשים בעלי נכויות (כמו: משותקי עמוד שדרה). כל המחקרים הוכיחו שלשיטת הטיפול הזו יש אחוזי הצלחה גבוהים – שנשמרים לאורך זמן, גם לאחר סיום הטיפול. זוהי הסיבה שטיפול באמצעות סרוגייט הוא פרקטיקה מקובלת בעולם הרפואה ובעולם הפסיכולוגיה.יש צורך להשיב למטופל את תחושת הערך העצמי שלו, את האמון שלו בעצמו ובאחרים ואת יכולתו ליצור קשרים רומנטיים וכן להתמודד עם תחושות האשמה.

כמה אנשים טופלו באמצעות סרוגייט בישראל?

יותר מ- 1,500 נשים וגברים עברו טיפול מיני בעזרת סרוגייט במרפאה של דר' אלוני ועוד כמה עשרות במרפאות אחרות במהלך 10 השנים האחרונות. 65% מהפונים הם גברים ו-35% מהפונות הן נשים.

האם יש קוד אתי לטיפולי סרוגייט?

בהחלט כן. בדיוק כמו כל מקצוע טיפולי אחר (כמו פסיכותרפיה או פסיכיאטריה), גם כאן קיימים כללים אתיים נוקשים וקשוחים, ובצידם פיקוח ובקרה. הפעילות בישראל כפופה לקוד האתי של ה - IPSA – ארגון הסרוגייט האמריקאי, שמקום מושבו בלוס אנג'לס.
הכללים קובעים, בין היתר, את החיסיון של הסרוגייט: המטופל לעולם לא יוכל לדעת מה שמו המלא של בן/בת הזוג החלופי/ת, מהו עיסוקו/ה וכן פרטים מזהים נוספים.
לגבי המטופל/ת, הסרוגייט מתחייב לשמור בסודיות מרבית את פרטיו, ולנהוג בהם בחשאיות, כפי שמתחייב מיחסי מטופל-מטפל.
החיסיון נשמר בכדי שבסיום הטיפול לא יוכלו המטופל/ת והסרוגייט להמשיך בקשר ביניהם, וכל אחד יפנה לחייו – ולא יפריע לאחר.

איך אני יכול לוודא שאני מקבל טיפול סרוגייט ממישהו מוסמך ולא משרלטן?

איט"ם – האגודה הישראלית לטיפול מיני פועלת להסדרת נושא הטיפול המיני בארץ ומסמיכה מתמחים בטיפול מיני לפי כללים בינלאומיים. מטפלים החברים באיט"ם הינם כאלה שעמדו בקריטריונים להתמחות והוסמכו.
סרוגייט אינם יכולים לעבוד ללא מטפלת מינית שמנחה אותם ואסור להם לפי חוקי האתיקה שלהם ליצור קשר ישיר עם מטופלים. ולכן אם ההתקשרות נעשית דרך מטפל מיני מוסמך יש להניח שהוא יעשה את הביקורת ויוודא שהסרוגייט איתו/ה הוא עובד עבר/ה הכשרה ונמצאת תחת הדרכה קבועה.
בארץ מתקיימים קורסים לסרוגייט רק במרפאה של דר' אלוני ויש לברר שהסרוגייט הנבחר עבר קורס, נמצא בפיקוח רפואי ומקבל הדרכה קבועה.

טיפול סרוגייט לבתולים/בתולות

אנשים ללא ניסיון מיני מגיעים למרפאה מסיבות שונות ומגוונות כדי להתמודד עם הנמנעות שלהם מיצירת קשר. נשים וגברים אלה לא היו מעולם בקשר זוגי ומיני או שהיו בקשרים קצרים שלא התממשו. לעיתים א/נשים אלה הם גם בעלי קשיים בתפקוד המיני, אך ברוב המקרים אין להם בעיות מיניות אלא רק פחדים מיצירת קשר והיות באינטימיות. חלקם כבר היו בטיפולים שיחתיים שלא עזרו להם ולכן הדרך הכמעט בלעדית לשנות את מצבם הוא בהתאמת סרוגייט (בן/ת זוג חלופי) שישמש להם כתחליף לבן זוג איתו/ה יוכלו לתרגל קשר זוגי וקשר מיני לכל היבטיו. העובדה שבני הזוג החלופיים מודעים למצבם ולמגבלתם מאפשרת להם/ן לעבור את התהליך המדורג הזה עד להפחתת החרדות ברמה כזו שהם יכולים להתחיל ליהנות מהקשר ולתפקד בו, לשפר את הביטחון העצמי שלהם, את דימוי הגוף שלהם ואת תחושת הערך העצמית שלהם, שנפגעו קשות לאורך שנות ההימנעות.

בסיום טיפול הסרוגייט והשגת מטרות הטיפול המטופלים/ות נפרדים מהסרוגייט ונשארים בטיפול אצל המטפלת המינית ויחד איתה עושים את המעבר לבני זוג רגילים אותם הם פוגשים בנסיבות החיים הטבעיות.

bottom of page